Lääkärin puheilla


Kävimme tapaamassa retkikuntamme lääkäriä LT Heikki Karista Helsingissä reilu viikko sitten. Heikillä on laaja kokemus retkikuntalääkärinä toimimisesta, vuoristoista ja ihmisen sopeutumisesta korkealle. Tapaamisessa päätimme lähteä reissuun kohtuullisen kompaktilla EA-pakkauksella ja pienellä määrällä lääkkeitä. Perusteena tähän on se, että Denalilla lääkintäpalvelua on saatavilla kahdessa eri paikassa Kahiltnan jäätikön leirissä ja Basin Campissa. Retkikuntamme pieni koko vaikuttaa luonnollisesti siihen, paljonko tavaraa pystymme sujuvasti vuorella mukanamme kuljettamaan. Näiden perusteiden perusteella arvioimme riskejä ja erilaisia sairastumiseen liittyviä tilanteita, joita tarkasteltiin olosuhteiden näkökulmasta.

Kineesioteippi on osoittautunut erinomaiseksi rakkojen ehkäisijäksi

Tulimme siihen tulokseen, että Denalilla suurimmat riskit toimintakyvyn kannalta liittyvät sopeutumiseen korkealle, kylmyyteen, kuumuuteen ja lumisokeuteen. Akklimatisoitumisen osalta vuoristotautia voidaan tehokkaimmin ehkäistä rehellisyydellä ja oman elimistön reagointia tunnustelemalla. Matalilla korkeuksilla pyrimme pitämään vauhdin maltillisena ja käyttämään riittävästi aikaa korkeuteen sopeutumiseksi. Ongelmatilanteita varten pakkaamme mukaan Dexametasonia ja Diamoxia, joita käytämme ainoastaan sellaisissa tilanteissa, joissa pitää päästä suojaan voinnin jo heikennettyä. Mukaan lähtee lisäksi happisaturaatiomittari (oximetri), jolla voimme arvioida sopeutumisen astetta. Mittari ei tietenkään yksin kerro koko totuutta, omien tuntemusten yhdistäminen happisaturaatioon kullakin korkeudella kuvaa paremmin sopeutumisen astetta.

Heikki Karisen erinomainen kaukomatkailijan lääkintähuolto- ja ensiapuopas 

Kylmän aiheuttamien vammojen ja sairauksien ehkäiseminen tapahtuu ensisijaisesti pukeutumalla oikein, syömällä ja juomalla oikein ja riittävästi kaiken aikaa. Elimistölle pitää antaa mahdollisuus palautua, pitää nesteytys ja energiataso riittävän korkealla tasolla. Paleltumien hoitoon emme erikseen ota mukaan tarvikkeita yleisvoiteen lisäksi (jolla voidaan hoitaa rakkoja, pieniä haavoja, palovammoja).

Lumisokeuden välttämiseksi käytämme luonnollisesti jäätikkölaseja ja otamme mukaan varalasit. Näiden varusteiden lisäksi otamme mukaan pienen määrän silmätippoja. Aikaisemman kokemuksen perusteella auringon paistaessa, jäätiköllä on usein todella kuuma ja kasvot, kitalaki ja jopa sieraimet altistuvat helposti ankaralle säteilylle. Omat valintamme auringolta suojautumiseen ovat OR:n erinomainen hellelippis ja sinkkipasta.

OR:n erinomainen hellelippis

Tulehduksien ja särkyjen lievittämiseen otamme mukaan ibuprofeenia, parasetamolia ja Tramalia. Keskustelimme lisäksi vitamiinien ja mineraalien saannista tilanteessa, jossa kaikki vesi pitää sulattaa lumesta. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että näin "lyhyellä" reissulla ruuasta pitäisi saada kaikki tarvittavat ravinteet. Aamuhuikaksi varaamme silti mukaan c-vitamiinia poretabletteina. Lääkkeiden suhteen kannattaa huomioida rajoitukset, jotka liittyvät etenkin tiettyjen "aineiden" kuskaamisen valtioiden rajojen yli. Lumen sulattaminen juomavedeksi vaatii huolellisuutta sen suhteen, että ei tule epähuomiossa käyttäneeksi keltaista tai ruskeaa lunta. Otamme varmuuden vuoksi mukaan ripulin hoitoon tarkoitettua lääkettä.

Tärkein ohje ääritilanteisiin - ÄLÄ LUOVUTA IKINÄ!

Henkisen kestävyyden ja periksiantamattomuuden merkitys korostuu erilaisissa ääritilanteissa. Rauhallisena pysyminen on avain onnistumiseen. Itse pyrin siihen, että en koskaan uskottele itselleni olevani perillä ennen kuin olen perillä. Eikä reissu ole koskaan ohi ennen kuin vuorelta on päästy alas ja takaisin sivistykseen pariin. Keskittyminen ja maltti pitää säilyttää kaikissa tilanteissa. Kuten Karisen kirjassakin (joka kulkee aina mukana reissuilla) todetaan: "ÄLÄ LUOVUTA IKINÄ!" Ohje, jota pitää kuitenkin soveltaa taitaen.

LT Heikki Karinen tukee retkikuntaamme vuorella kaikissa terveyteen ja lääkintään liittyvissä tilanteissa.

https://expedition-medics.webnode.fi

Karisen uusi kirja vuoristotaudista (AMS):
https://www.ebay.com/itm/253462809470

Karisen väitöskirja vuoristotaudista (AMS):
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/40347

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/40347/karinen_dissertation.pdf?sequence=1

Karinen liikkumisesta ja sopeutumisesta korkealla:
http://www.kiehiset.fi/Akkimalisoituminen.pdf

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähtötunnelmissa

Suomessa