Tässä kirjoituksessa luodaan yleiskatsaus Denalin West Buttress -reittiin ja sen olosuhteisiin.     


Denalin perusreitti – West Buttress

West Buttress https://nps.gov
West Buttress -reitti alkaa Kahiltnan jäätikön perusleiristä ja sitä voidaan pitää Denalin perusreittinä. Erityistä Denalissa on, että perusleiristä huipulle on huomattavan paljon korkeusmetrejä. Vuoren huipun ollessa 6190 metrin ja perusleirin 2200 metrin korkeudessa, kertyy huipulle vertikaalimetrejä noin 4000 m. Denalilla etäisyydet ovat kohtuullisen pitkiä ja vuori kiivetään monilta osiltaan kahteen kertaan. Pitkien etäisyyksien ja vuorella vietettävän ajan vuoksi, joudumme käyttämään ”double carry” -periaatetta, jossa tavaroita kannetaan ylöspäin vaiheittain. Kysymyksessä on perinteinen retkikuntatyyli, jossa edellytyksiä reitillä etenemiseen luodaan vähitellen.

Reitillä on tyypillisesti neljä leiriä. Seuraavassa käydään läpi koko reitti erityispiirteineen.

Kahiltna Base Camp (2200 m) – Camp 1 (2350 m) (matka n. 9 km, nousua n. 120 metriä, aikaa 9 - 11 tuntia)

Base Camp https://nps.gov
Ensimmäinen etappi kulkee Kahiltnan jäätikköä pitkin perusleiristä kohti ykkösleiriä. Suurin osa retkikunnista kuljettaa tällä välillä kaikki tavaransa yhdellä kerralla. Tämä tekee jo heti ensimmäisestä etapista raskaan. Olemme suunnitelleet hiihtävämme tämän etapin. Pyrimme välttämään raskasta reppua selässä ja sijoitamme suurimman osan tavaroistamme pulkkiin. Tämä tarkoittaa sitä, että vedämme perässämme yhteensä kolmea tai neljää pulkkaa. Reittiprofiili on alussa laskuvoittoinen, käyden alimmillaan n. 2000 metrin korkeudessa. Alimmasta kohdasta lähdetään nousemaan Heartbreak Hill:ä kohti Ski Hillin alapuolella sijaitsevaa ykkösleiriä. Tälle etapille lähdemme hyvin aikaisin aamuyöstä ja hyödynnämme näin kylmemmän sään. Jäätikön alemmat osat ovat tunnettuja isoista railoistaan. Haluamme ohittaa ennen kuin aurinko alkaa lämmittää ja samalla välttää heti iltapäivästä kuumaksi kattilaksi muodostuvan jäätikkökattilan.

Camp 1 (2350 m) – Camp 2 (3400 m) (matka n. 6,4 km, nousua n. 1000 metriä, aikaa 10 - 12 tuntia)

Motorcycle Hill https://www.nps.gov
Toisen etapin aikana alkaa ensimmäinen suurempi nousu kohti ohuempaa ilmanalaa. Monet retkikunnat siirtyvät tässä vaiheessa ”kahden kannon” tekniikkaan, jossa ensimmäinen kanto tehdään noin 3200 metrin korkeuteen rakennettavaan kätköön. Tämän jälkeen palataan päiväksi takaisin ykkösleiriin ja lähdetään seuraavana päivänä kohti kakkosleiriä, jonne matka käy Ski Hill:ä pitkin. Tällä korkeudella on todennäköisesti järkevää pitäytyä yövuorossa ja edelleen hyödyntää kylmemmän sään tuoma lisäturvallisuus. Kuulemamme ja kokemamme mukaan aurinko lämmittää valkoisella jäätiköllä todella voimakkaasti iltapäivästä. Suunnattoman hikoilun välttämiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi on kannattavaa liikkua yöaikaan. Toki palaamme ensimmäiseltä kätköltä auringon jo lämmittäessä, mutta oletamme paluun alamäkeen tapahtuvan nousua vaivattomammin ja nopeammin. Tämä etappi on tyypillisesti herkkä huonolle kelille ja on mahdollista, että tällä välillä edetään enemmän tai vähemmän white out:ssa. Kakkosleiristä eteenpäin reitti ja olosuhteet muuttuvat selkeämmin vuoristoksi.

Camp 2 (3400 m) – Camp 3 ”Basin Camp” (4320 m) (matka n. 4,4 km, nousua n. 900 metriä, aikaa 7 - 8 tuntia)

Basin Camp https://nps.gov
Kakkosleiristä reitti kolmosleiriin kulkee ylös Motorcycle Hill:ä. Sen jälkeen vastaan tulee Squirrel Hill, jonka kautta päädytään edelleen Windy Cornerin läpi kolmosleiriin. Windy Corner (nimensä mukaisesti usein erittäin tuulinen) on koko reitin ensimmäinen haastavampi kohta, jossa kuljetaan jyrkemmän rinteen poikki. Alueella on edelleen merkittävä määrä railoja. Nykyään tämän traversen kohdalla on kiinteät varmistukset käytettävissä. Windy Cornerin jälkeen on vielä lyhyt helpompi pätkä ennen kolmosleiriä, jossa on käytettävissä puistonvahtien ja lääkärien palvelut sekä yleistä leiri-infraa, kuten käymälät. Kolmosleiri on tyypillisesti paikka, jossa retkikunnat voivat joutua odottamaan sään armoilla pidempiäkin aikoja. Tässä leirissä päästään siis nautiskelemaan Denalin erikoisolosuhteista ensimmäistä kertaa. Korkeus alkaa vaikuttamaan viimeistään tällä korkeudella ja onkin syytä tunnustella omaa vointiaan ennen kuin jatkaa tästä leiristä ylöspäin. Kolmosleiristä kannattaa ehdottomasti käydä katselemassa maisemia ”Edge of World” -nimisessä paikassa, jossa leirialueen tasanne päättyy jyrkkään pudotukseen.

Camp 3 (4320 m) – Camp 4 ”High Camp” (5240 m) (matka n. 2,9 km, nousua n. 900 metriä, aikaa 3 tuntia)

Kolmosleirin jälkeen suurin osa varusteista jää odottamaan paluuta. Nelosleiriin viemme ainoastaan nukkumiseen, huiputukseen ja ruokailuun liittyvät tarvikkeet. Vuorikiipeily on yhtä logistiikkaa, joten joudumme tarkkaan miettimään, miten paljon viemme ruokaa ja polttoainetta yläleiriin. On turhauttavaa joutua palaamaan takaisin alas sen takia, että polttoaine tai ruoka loppuu. Tässä vaiheessa on ehkä jo käynyt selväksi, että vuori joudutaan kiipeämään melkein kahteen kertaan. Jokainen ylimääräinen yritys tai ponnistelu kuluttaa voimia ja energiaa. Korkeassa ilman alassa palautuminen on aina huonoa tai jopa mahdotonta, joten kaikki peliliikkeet on harkittava huolellisesti. Kannatta levätä ja huoltaa itseään aina kun se vaan suinkin on mahdollista.

Yläleiriin matka käy Headwallin (n. 250 metriä) kautta. 50 - 55 asteiseen rinteeseen on asennettu kiinteät köydet, joita pitkin jumaroidaan ylöspäin. Reittiosuus muuttuu heti kesän alkaessa jäisemmäksi ja tekee noususta raskaampaa kuin lumisissa olosuhteissa. Seinällä on yksi linja ylös ja yksi linja alas. Yleensä Headwallin päälle tehdään kätkö ja palataan kolmosleiriin vielä yhdeksi yöksi. Tämän jälkeen otetaan loput varusteet mukaan ja kiivetään yläleiriin. Headwallin jälkeen reitti seuraa kapeaa harjannetta, jonka aikana noustaan vielä n. 300 metriä yläleiriin. Maisemat tällä harjanteella ovat ilmeisen upeat.

Yläleirissä vietetty aika kannattaa minimoida, sillä olosuhteet siellä ovat usein hyvinkin vihamieliset. Kylmyys ja sitä edelleen tehostava kova tuuli ovat leirissä yleisiä. Tärkeintä on pitää itsensä nesteytettynä, ravittuna ja lämpimänä. Ruokahalu heikkenee usein korkealla, joten ruokailuun on kiinnitettävä erityistä huomioita.

Camp 4 (5240 m) – Summit (6190 m) (matka n.4 km, nousua n. 950 metriä, aikaa 12 - 13 tuntia)

High https://nps.gov
Denalilla huippupäivä on erityisen pitkä ja raskas. Yläleiristä huipulle on noin tuhat nousumetriä. Yläleiristä noustaan ensin Denali Pass:iin toisinaan lumista ja toisinaan jäistä rinnettä pitkin. Tällä osuudella on kiinteitä varmistuspisteitä. Denali Passin jälkeen ylitetään pitkä tasainen osuus, joka tunnetaan nimellä Football Field. Viimeinen rinne on nimeltään Pig Hill ja se johtaa huippuharjanteelle, jota pitkin edelleen jatketaan huipulle. Uskon, että tästä päivästä tulee todellakin pitkä ja uuvuttava, sillä matkahan ei pääty huipulle, vaan alaskin on päästävä turvallisesti. Noin 8 km matka ja yhteensä 2000 korkeusmetriä tuolla korkeudella on varmasti vähintäänkin tarpeeksi, joten toivottavasti sopeutuminen on kohdallaan ja elimistö on saanut tarpeeksi lepoa ennen huippupäivän ponnistuksia.


Higher https://nps.gov
Laskeutuminen

Huipun saavuttamisen jälkeen alkaa koko seikkailun ainoa pakollinen osuus, alas on päästävä turvallisesti ja samalla kuljetettava kaikki tavarat mukanaan. Pyrimme siihen, että emme missään tapauksessa joudu kiipeämään enää kertaakaan ylöspäin tehdäksemme tuplakantoja laskeutuessamme vuoren huipulta alas. Joudumme joka tapauksessa viettämään yhden tai kaksi yötä matkalla kohti perusleiriä. Tavoitteena on kuitenkin päästä kolmosleiriin huippupäivän päätteeksi. Tarvittaessa voimme toki tukeutua vielä tilanteen mukaan nelosleiriin, mutta se ei ole toivottava vaihtoehto. Kolmosleiristä perusleiriin siirrymme todennäköisesti yhden pysähdyksen taktiikalla. Paluussa on huomioitava erityisen tarkkaan olosuhteet alemmissa korkeuksissa, auringon edelleen kuluttaessa railojen päällä olevia lumisiltoja.



(All pictures from https://www.nps.gov/media/photo/gallery.htm?id=3A0554B4-1DD8-B71C-07923ECD74C83790)

Seuraavassa osassa pureudumme retkikunnan varusteisiin ja taktiikkaan vuorella. Päivittelemme vähitellen myös retkikunnan esittelyn, aikataulun ja muita sivuja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähtötunnelmissa

Suomessa